Forestillinger
Odense Teater
Odense Teater

Menu

Idomeneo

Gæstespil Den Jyske Opera

 
Odense Koncerthus
11. - 13. marts 2010

Løssalgspriser
Torsdag A 320 B 255
fredag - lørdag A 375 B 285

Spilletid
Torsdag - fredag kl. 19.30
Lørdag kl. 16.00

Varighed ca. 3 timer inkl. pause.

Pressen skrev

Pressefotos og mere information på www.denjyskeopera.dk

 

Mytologisk og stærkt dramatisk fortælling med musik af mesteren Mozart.

Musikken til IDOMENEO, KONGEN AF KRETA høre til nogle af Mozarts ypperste frembringelser. Den både mytologiske og stærkt dramatiske historie forløses i denne produktion af erfarne Klaus Hoffmeyer. Forestillingen har fået meget flotte anmeldelser. Læs nedenfor.

IDOMENEO, KONGEN AF KRETA er en voldsom historie om forbudt kærlighed, krig og nådesløse dilemmaer og om kamp på liv og død. Havets kræfter, skæbne, magt og konflikten mellem det menneskelige og det guddommelige er centralé temaer i operaen.

Musikken
Mozarts musik nåede nye højder i dette æstetiske mesterværk fyldt med smukke arier, stemningsfulde kor og en mytologisk og stærkt dramatisk fortælling. Operaen havde premiere i 1781 få dage før Mozarts 25 års fødselsdag, men sin unge alder til trods skabte Mozart et mesterværk. Idomeneo, Kongen af Kreta bryder med tidens operakonventioner og er startskud til Mozarts store produktion af geniale operaer. Mozarts enke Constanze Weber skal have fortalt, at Mozart ofte talte om Idomeneo som sit vigtigste værk og om dets tilblivelse som sin lykkeligste tid.

Krig og kærlighed – det indre drama
Da Giambattista Varesco fik bestillingen på en libretto til Idomeneo, stod han med en bunden opgave. Han skulle gå ud fra de klassiske myter om kong Idomeneus, der drager ud for at redde den skønne Helena, men han skulle følge oplysningstidens normer og fjerne guder og ”ufornuftige” hændelser fra teksten. Mozart lader derfor musikken drive handlingen, således at både guder, uhyrer og dramatiske følelser som Idomeneos sjælelige uvejr, Idamantes voksende fortvivlelse, Ilias modning fra indsigt til handling og Elektras raseri kommer til udtryk i musikken.

”Alle personerne er pisket af deres følelser og finder sig ikke i deres skæbne. Det er ikke en intellektuel opera, det er et sjæledrama, hvor personerne jamrer, klager og bliver rasende på guderne, når de lægger forhindringer i vejen for menneskenes lykke. Handlingen synes måske at gå i stå, men dramaet fortsætter i musikken”, siger instruktør Klaus Hoffmeyer.

”Man kan sige, at operaen handler om krig og kærlighed og om hvordan kærligheden overlever en krig”, siger instruktør Klaus Hoffmeyer og fortsætter, ”emnet er stadig aktuelt i dag. Krigen mod Troja er slut, men de implicerede er stærkt påvirket af krigens rædsler; flygtninge, krigsfanger og soldater er mærket på livet. Kærligheden sejrer dog, og jeg tror, at Mozart ville vise, at det er vigtigere, hvad der foregår i hjertet end på krigsskuepladsen”.

IDOMENEO dirigeres af Tobias Ringborg. Der venter publikum et spændende møde med mange bemærkelsesværdige skandinaviske solister. Niels Jørgen Riis og David Danholt alternerer i titelrollen, og to fremragende sangere, svenske Klara Ek og norske Janne Berglund får deres debut på Den Jyske Opera. Idomeneo byder desuden på et glædeligt genhør med bl.a. Andrea Pellegrini og Signe Asmussen.

Operaen akkompagneres af Odense Symfoniorkester og Den Jyske Operas kor.

Opføres på italiensk med danske overtekster.


 Pressen skrev om IDOMENEO


 Morgenavisen Jyllands-Posten 
"Noget af Mozarts mest vidunderlige musik klinger med sart og levende skønhed på Den Jyske Opera."
John Christiansen, 8. februar 2010
Læs hele anmeldelsen her


 Århus Stiftstidende 
"Særdeles vellykket"
Ole Straarup, 8. februar 2010
Læs hele anmeldelsen her Læs flere anmeldelser   

 

  

 

Odense Koncerthus

Tip en ven

Odense Teater
Jernbanegade 21
5000 Odense C
Billetten 66 12 00 52
odenseteater@billetten.dk

Websitet anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Læs mere.

OK